استرداد جهیزیه
بر طبق رسوم فعلی ازدواج در بسیاری از شهرهای ایران برای شروع به زندگی مشترک ، دختر و یا خانواده وی تمام و یا قسمتی از لوازم زندگی را به جهت کمک به شروع زندگی به همراه خود به خانه شوهر میبرد و این در حالی است که اصولاً شوهر موظف به تامین لوازم زندگی مشترک میباشد .
در زمانیکه اقلام جهیزیه تهیه گردیده است، مناسب آن است که کلیه فاکتورهای خرید توسط خانواده دختر نگه داری شوند، ضمن آن که لیستی از صورت جهیزیه تهیه گردد و مورد تایید زوج و سایر شهود نیز قرار بگیرد و این در حالی است که بسیاری از خانوادهها تهیه لیست سیاهه جهیزیه را در ابتدای زندگی مشترک به عنوان بی اعتمادی نسبت به یکدیگر تلقی میکنند ، در حالیکه تهیه سیاهه جهیزیه هیچ نشان از بی اعتمادی نمیباشد و بهتر آن است که نه تنها لیست جهیزیه بلکه سایر شروط زندگی مشترک نیز بصورت مکتوب ذکر شوند (شروط خاص زوجین میبایست در زمان عقد رسمی در صفحه مخصوص در دفترچه “عقدنامه” رسمی ازدواج درج شوند ) و طرفین خانوادهها و سایر شهود و زوجین ذیل تمامی این موارد را امضاء و تایید نمایند. این امکان وجود دارد که نحوه برخورد با یکدیگر و مطرح ساختن شروط بی اعتماد را بوجود بیاورد ، وگرنه قید شروط ازدواج و تهیه لیست جهیزیه در یک فضای صمیمی و دوستانه ، هم در زمان حال و آینده میتواند از بروز اختلافات بزرگ جلوگیری نماید .
درصورت بروز اختلافات شدید بین زوجین و درصورتی که زن قصد داشته باشد جهیزیه خویش را استرداد نماید ، میتواند برای انجام این امر از طریق مراجع قضائی اقدام نماید. البته ذکر این نکته ضروری میباشد که به جهت استرداد جهیزیه تنها را قانونی ارائه دادخواست استرداد جهیزیه نمیباشد بلکه به صورت توافقهای دو جانبه بین زوجین و یا خانوادههای آنان این امر نیز امکانپذیر میباشد.
راه دیگر حل این موارد اختلافات رجوع به داور و حکمیت میباشد. درصورتیکه در عقد ازدواج داور و یا میانجی انتخاب کرده باشند میتوانند به آن شخص مشخص ، به عنوان داور مرضیالطرفین رجوع نمایند و در صورتی که داوری را ندارند و یا داور آنها حاضر به مداخله نمی باشد ، میتوانند با عزل داور نسبت به انتخاب داور جدید برای حل و فصل اختلافات مشترکاً توافق نمایند و این مسیر سریعترین راه برای حل اختلافات زناشویی در بسیاری از موضوعات میباشد.
ضمن اینکه با کمترین هزینه و در زمان کمتری مشکلات را حل و فصل می نمایند و دیگر نیازی به ارائه دادخواستهای حقوقی و صرف هزینه و زمان برای پیگیریهای قضائی و یا در اختیار گرفتن وکیل در این پرونده قضائی نمیباشد .
گروه حقوقی بینالمللی دفاع یاران عدالت همواره آمادگی کامل به جهت ارائه خدمات داوری و میانجیگری در تمامی امور قراردادها از جمله قراردادهای ازدواج و سایر پروندههای قضائی میباشد .
با توجه به قانون فعلی شوراهای حل اختلاف برای مطالبات کمتر از بیست میلیون تومان صالح به رسیدگی میباشند و در صورتی که جمع کل مبلغ جهیزیه تا مبلغ فوقالذکر میباشد باید از طریق مرجع ذکر شده شروع به رسیدگی نمود .
استرداد جهیزیه میتواند به صورت تامین دلیل از شورای حل اختلاف منطقه خواسته شود و طبق لیست موجود (سیاهه جهیزیه ) اموال توسط مامور اجرای احکام صورت برداری میگردد و تحویل حافظ اموال میگردد که شخصی که حافظ اموال میگردد، میبایست تا پایان رسیدگی پرونده ، از اموال که مطابق لیست تحویل گرفته است، نگهداری نماید و کلیه اجناس نزد وی امانت میباشد . حافظ اموال میتواند برای نگهداری و محافظت از اموال و جهیزیه درخواست اجرت نماید.
البته این امکان نیز وجود دارد که اموال و جهیزیه به صورت کامل صورت برداری شود و در همان منزل مشترک زوجین حفظ بشوند و شخص زوج به عنوان حافظ اموال مورد توافق قرار بگیرد ، گاهی در حین این ماجرا ممکن است که زوج نیز رضایت بر استرداد جهیزیه توسط زوجه داشته باشد و کلیه اجناس میتواند صورتجلسه شود و به صورت کامل تحویل زوجه و یا نماینده قانونی وی قرار بگیرد ، ذکر این نکته در خصوص مسئولیتهای شخص امین (حافظ اموال) ضروری میباشد که وی مطابق قانون مدنی دقیقاً مسئولیت امین و امانتدار را دارند و در صورتی که بر اثر قصور و تقصیر امین ، اموال آسیب ببینند و یا کلاً از بین بروند مسئول جبران خسارات میباشند و در صورتی که بعد از حکم قطعی در تحویل اموال امانتی ، تاخیر بی دلیل و یا اجناس را تحویل ندهند در حکم غاصب محسوب میشوند و نحوه گرفتن اموال از ایشان نیز شرایط خاص رسیدگی مخصوص به خود را دارد که در این مقوله نمیگنجد .
هرگونه مشاوره حقوقی در موارد پروندههای خانواده و سایر پروندههای حقوقی را از وکلای دادگستری در مجموعه حقوقی دفاع یاران عدالت طلب نمایید .
گاهی ممکن است که تحت هر شرایطی لیست جهیزیه وجود نداشته باشد اعم از اینکه کلاً لیست تهیه نگردیده یا اکنون در دسترس زوجه نمیباشد که برای این منظور نیز میتوان تدابیری قانونی اندیشه شود که برای این امر میبایست لیستی کامل از جهیزیه را تهیه کرد و از تعدادی شهودی که در جریان کامل خرید و حمل و نقل و استفاده زوجین از جهیزیه بودند درخواست شود که لیست جهیزیه را به عنوان شاهد امضاء و مورد تایید قرار بدهند و در این راستا میتوان به فاکتورهای خرید ، حتی اگر به صورت المثنی نیز تهیه شده باشد و نیز رسیدهای بانکی موقع خرید از فروشگاه های لوازم خانگی نیز استناد نمود ، که در این امر میبایست موارد حقوقی و شرایط خاصی رعایت گردند و شما عزیزان میتوانید از مشاوره های حقوقی تخصصی راجع به دعاوی خانواده با گروه حقوقی بین المللی دفاع یاران عدالت استفاده نمایید .
همین حالا با ما تماس بگیرید.
تلفن:
۴۴۱۰۸۷۲۲-۰۲۱